Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2005

Lowlands 2005 in de kranten

De Telegraaf
zondag 21 augustus 2005
maandag 22 augustus 2005
Volkskrant - AD - NRC - NOS - Metro - De Telegraaf - ANP
zondag 21 augustus 2005

Lowlands succesvol

BIDDINGHUIZEN - Het driedaagse festival Lowlands is niet uitverkocht, maar toch een succes. Overal in Nederland leek het keihard te regenen, maar het muziekevenement bleef min of meer gespaard van noodweer. "We rekenen erop de 55.000 kaarten bijna allemaal te verkopen", aldus een woordvoerder van organisator Mojo.

Afsluiter op vrijdag was The Prodigy. In een afgeladen volle hoofdtent sprong iedereen uitbundig mee met de nummers. Vooral de toegift Smack my bitch up en Out of space kregen veel bijval.

Andere hoogtepunten vrijdag waren Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand en Juliette & the Licks, de band van actrice Juliette Lewis. Lowlands kende op het laatste moment nog een wisseling van bands. The Rakes zegden donderdagavond af wegens familie-omstandigheden. Daardoor mocht Racoon vrijdag het podium betreden.

"We kregen gisterenavond een sms van de platenmaatschappij of we het leuk vonden om op Lowlands te staan", vertelde Racoon-zanger Bart van der Weide. "Dat wilden we natuurlijk wel." Bassist Stefan de Kroon grapte nog dat hij eigenlijk een film op tv had willen kijken, maar " die neem ik nu maar op".

Ondanks de late wisseling wist het publiek Racoon massaal te vinden. " De tent stond op zijn kop", aldus Van der Weide.

Racoon scoort momenteel een hit met het nummer Love you more. Het nieuwe album Another day staat op de derde plaats in de Album Top 100. De band hoopt volgend jaar meteen in de programmering van het festival te worden opgenomen. Van der Weide: "Wij horen hier."

Behalve The Rakes, moest ook Ellen ten Damme het festival aan zich voorbij laten gaan. De zangeres is eerder deze week aan borstkanker geopereerd en moet de komende tijd rust houden, meldde haar management. Ten Damme zou zaterdag op het festival in Biddinghuizen deelnemen aan het debat van Coolpolitics, waarbij ook onder anderen PvdA-leider Wouter Bos aanwezig is. Eric Corton vervangt de zangeres in het debat.

Oud-premier Ruud Lubbers gaf de bezoekers een college onder de titel Redt de wereld - een nieuw handvest voor de aarde. Hij bleek een grote schare fans te hebben, want de festivalgangers stonden rijen dik voor de tent waar hij sprak. De beveiliging moest de hekken sluiten, tot groot ongenoegen van een groot aantal bezoekers. De mensen die wel een plekje wisten te bemachtigen, gaven de oud-politicus een minutenlange, staande ovatie.

"Moedig" noemde Lubbers het dat hij werd gevraagd om te spreken over zo'n zwaar onderwerp. "Dan moet je ook de moed opbrengen om het te doen", verklaarde hij zijn komst. Hij wilde naar eigen zeggen niet doemdenken, maar een positief verhaal vertellen. "Ik wil mensen motiveren en als een paar er iets mee doen, is dat al positief." Als de oud-premier zijn toehoorders huiswerk had mogen opgeven om een betere wereld te realiseren, dan was dat "verantwoordelijkheid nemen, positief zijn en respect tonen".

Lubbers ging na zijn college geen bandjes meer bekijken. "Ik ga lekker naar mijn vrouw toe." In totaal worden er tijdens het driedaagse evenement zes colleges onder de naam Lowlands University gegeven.

Op zaterdag zijn er optredens van onder meer Brainpower, Marilyn Manson, Pixies en Audio Bullys. Op zondag betreden Queens of the Stone Age, Heather Nova, Korn en Foo Fighters de diverse podia. Lowlands biedt meer dan tweehonderd acts; naast muziek is er straattheater, stand-up comedy, film en literatuur.

maandag 22 augustus 2005

Lowlands 2005: 'Business as usual'


BIDDINGHUIZEN - Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg is tevreden met zijn "soepel verlopen" Lowlands. Vooral over het weer was hij te spreken. "Alle wolkbreuken hebben ons gepasseerd. Dat leidde toch wel tot verhoging van de feestvreugde."

Het driedaagse evenement in Biddinghuizen raakte net niet uitverkocht, maar in de laatste week ging de kaartverkoop nog onverwacht hard. Van Eerdenburg was blij met zoveel late beslissers, die hun tentje toch nog van zolder hadden gehaald. Op het terrein was ruimte voor 55.000 mensen. De directeur wil niet meer groeien. "Anders wordt het te druk."

De bezoekers konden op Lowlands terecht voor drie dagen muziek, literatuur, colleges, film, cultuur en cabaret. In totaal stonden er meer dan tweehonderd acts op het festival. De programmering in de tent Lima trok volgens Van Eerdenburg meer belangstellenden dan gehoopt en ook de opkomst bij de colleges van onder anderen Ruud Lubbers onder de naam Lowlands University was boven verwachting. Het project Texelse Boys Playground, waar onder meer filmpjes, een sms-roman en ringtones konden worden gemaakt, noemde hij "moeilijk toegankelijk en te 'nerdy'. "Dat moet in de toekomst verbeteren."

Toneelacts waren er dit jaar niet, omdat Lowlands hiervoor geen subsidie meer krijgt. De organisatie is samen met het CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) bezig met een plan om toneel terug te brengen op het festival. " We zijn een marketingplatform voor toneel", vertelde de directeur. " Maar ik wil wel geld van de overheid, want ik ga de kar niet alleen trekken."

Er was volgens de festivaloverste geen wereldschokkend nieuws te melden over de afgelopen editie van Lowlands. Wat betreft drugs, vechtpartijen, het verkeer en de EHBO gebeurde er niet meer of minder dan in voorgaande jaren. Van Eerdenburg: "Business as usual."


Naar de top van deze pagina