Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2005

Lowlands 2005 in de kranten

Metro
maandag 22 augustus 2005

Volkskrant - AD - NRC - NOS - Metro - De Telegraaf - ANP
Sjembekken op Lowlands

MOERMAN/DE WITTE/ANP

Franz Ferdinand, Nick Cave en Ruud Lubbers. Bij zo’n eclectische line up voor Lowlands, misstond De Jeugd van Tegenwoordig niet.


Slechts één hit hebben ze op zak, en toch mogen ze een halfuur lang het Lowlands-publiek vermaken. De Jeugd van Tegenwoordig, bekend van de nummer-1-hit ‘Watskeburt?!’, trok zaterdag vooral veel nieuwsgierige bezoekers. Iedereen wilde de kunsten zien van de drie heren uit Amsterdam. Voor het optreden vertelden Willie Wartaal, P. Dronq en Vieze Fur dat hun optreden spectaculair ging worden. “Er komen zeehonden, ik ga een rondje maken op een fiets met een wiel en er komt een vuurspuwer”, wist Willie Wartaal te melden. “Eigenlijk zingen we alleen maar ‘Watskeburt?!’, de rest wordt door anderen vertoond”, voegde P. Dronq eraan toe. Uiteindelijk bleek het aangekondigde circus niet te komen opdagen en moest de Jeugd het zelf doen.

Omdat de eerste cd van het drietal pas in september uitkomt, was het publiek niet of nauwelijks bekend met de nummers. Pas toen als één na laatste ‘Watskeburt?!’ werd ingezet, zongen en dansten de aanwezigen actief mee. Over het album zei de immer bescheiden P. Dronq dat ‘dit het beste materiaal is sinds midden negentiende eeuw papier werd uitgevonden om bladmuziek op te schrijven’.

P. Dronq noemde het optreden op het muziekfestival in Biddinghuizen een hoogtepunt in zijn carričre. “Ik heb hier zeker twee maanden naartoe geleefd.” Aan de kersverse sterrenstatus hoeft het drietal niet te wennen. “Ik ben altijd al een ster geweest”, aldus Willie Wartaal, terwijl zijn medebandleden instemmend knikten.

De Jeugd van Tegenwoordig was een van de vele acts die zaterdag op Lowlands stonden. Marilyn Manson trok later op de avond zoveel mensen naar zijn optreden, dat de massa tot ver buiten de tent stond. De shockrocker zelf kon zijn publiek goed overzien op zijn stelten. Ook de Pixies en de Audio Bullys konden rekenen op flinke belangstelling.

Op vrijdag traden al onder anderen Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en Ruud Lubbers op. Op het programma voor gisteren, de laatste dag van het festival, stonden onder anderen Queens of the Stone Age en Nick Cave and the Bad Seeds.


EVEN APELDOORN BELLEN...

Even rustig voorbereiden op het optreden van gisteren op Lowlands was er voor de Engelse band Editors niet bij. De bandleden waren in paniek, want een groot gedeelte van hun apparatuur was kwijtgeraakt op het vliegveld. De Britten moesten de apparatuur bijeenzoeken voordat hun show om 15.30 uur begon. Hun eigen spullen konden ze voor die tijd niet meer terugvinden.


Naar de top van deze pagina