Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2005

Lowlands 2005 in de kranten

Algemeen Dagblad
zondag 21 augustus 2005
maandag 22 augustus 2005
Volkskrant - AD - NRC - NOS - Metro - De Telegraaf - ANP
zondag 21 augustus 2005


De keizers van Lowlands
Door Nico Heemelaar


De Kaiser Chiefs waren een van de 200 bands en artiesten die optraden tijdens popfestival Lowlands, dat eindelijk weer eens een bijna droge editie beleefde.

Het AD keek mee achter de schermen.

Ze waren met hun toerbus die nacht ervoor overgekomen uit België, van het ene festival (Pukkelpop) naar het andere (Lowlands). Pas na zonsondergang zagen de vijf mannen van de Kaiser Chiefs waar ze precies terecht waren gekomen. ,,Biddinghuizen, ik had er nog nooit van gehoord'', zegt toetsenist en woordvoerder van de band, Nick 'Peanut' Baines.

De Kaiser Chiefs hebben zich ontwikkeld tot dé ontdekking van het festivalseizoen. Wat Franz Ferdinand in 2005 was, zijn de keizers in 2005. De twee groepen worden ook vaak met elkaar vergeleken. Ze spelen beide melodieuze alternatieve rockmuziek, leunend op de tradities van de punk en new wave. De Kaiser Chiefs uit Leeds borduren voort op de muziek en de levendige podiumpresentatie van de legendarische punkband The Clash. Met Franz Ferdinand vormen ze de voorhoede van een nieuwe lichting bands die de Britpop na jaren van sukkelen weer internationaal op de kaart zetten. Zelfs het fort Verenigde Staten opent aarzelend zijn poorten.

Anders dan in de tijdperken Beatles-Stones en Oasis-Blur is er bij de jonge collega's geen sprake van kinnesinne. ,,We zullen nooit met modder gooien'', zegt Baines. Het toeval wil dat de concurrerende bands elkaar overal tegenkomen. Op Lowlands stond Franz Ferdinand precies na de Kaiser Chiefs geprogrammeerd op het hoofdpodium van het festival. Gelijktijdig speelde The Bravery op een andere locatie. Deze band profileert zich in hetzelfde genre, maar hoewel de muziek zo Brits klinkt als het maar zijn kan, komt The Bravery uit New York. ,,We komen elkaar allemaal tegen op dezelfde festivals'', zegt Nick Baines. ,,Er is wel degelijk concurrentie, we willen allemaal de beste band van het land en de top-act van het festival zijn. Maar we zijn ook vrienden, praten met elkaar en komen bij elkaar kijken. Soms is het wel vervelend om altijd maar met Franz Ferdinand te worden vergeleken. We zijn totaal onafhankelijk van elkaar begonnen. Het was toeval te ontdekken dat onze muziek zoveel overeenkomsten heeft. Toen Franz Ferdinand in het clubcircuit furore ging maken, speelden wij in hun voorprogramma voor zalen van 300 à 400 man. Deze zomer hebben we het voorprogramma gedaan van de stadiontour van U2. We gaan dus vooruit. Maar de grootste uitdaging zit hem in festivals als deze. We barsten van de energie en dat willen we overbrengen op het publiek.''

De Kaiser Chiefs traden eerder op koninginnedag op in Paradiso in Amsterdam. ,,Een onvergetelijke ervaring, want het was de eerste keer dat we met onze clubtoer buiten Groot-Brittannië optraden'', zegt de toetsenist. ,,Het verbaasde ons dat het publiek al onze liedjes kon meezingen.''

Tijdens het optreden op Lowlands was het niet anders. De bandleden traden op met studentikoze stropdasjes en Nick Baines had een guitig gleufhoedje op. Zanger Ricky Wilson kwam op krukken het podium op. Zijn gescheurde enkel, opgelopen na de zoveelste stoot adrenaline van een van voorgaande concerten, was ingezwachteld. Zodra de band het eerste liedje Na Na Na Na Naa inzette, gooide hij de krukken achter zich neer en met vernuftige hink-stap-sprongen zong hij de hele tent plat. Drie kwartier later wachtten de Kaiser Chiefs een oorverdovende ovatie. Joelend keerden de bandleden terug achter de schermen. Ze dronken wat, namen een douche en keken nog wat rond bij de overige bands, Franz Ferdinand voorop. Lowlands ging onderwijl verder met 200 acts op negen podia, 3000 medewerkers, bijna 55.000 bezoekers en 75 hectaren camping. 's Avonds startte de toerbus van de Kaiser Chiefs zijn motoren voor een nachtelijke oversteek naar Engeland. Daar volgde een dag later alweer een nieuw festival.

maandag 22 augustus 2005


54.000 bezoekers met mooi weer uit hun dak


Wat vooraf ging: Treurnis over teruglopende bezoekersaantallen bij andere popfestivals. Lowlands had er geen last van en raakte nagenoeg uitverkocht.

Met het verdwijnen van subsidie verdwenen ook de anders zo succesvolle theaterprogramma's van groepen als Scapino Rotterdam. Daarvoor in de plaats kwam de Lowlands University met als opvallendste gast oud-premier Ruud Lubbers.

Meevaller

Het weer en de bezoekers. Lowlands heeft een rijke traditie van wateroverlast, maar terwijl een groot deel van Nederland afgelopen weekeinde gebukt ging onder wolkbreuken scheerde de grootste plensbui het festivalterrein voorbij. De massaal meegebrachte rubberen laarzen konden ongebruikt terug in de tent. En het aantal bezoekers was weer meer dan vorig jaar: 54.000.

Tegenvaller

Het festivaldebuut van voormalig astronaut Wubbo Ockels op de Lowlands University. De hoogleraar had geen enkele affiniteit met de losse Lage Landen-sfeer.

`Even wachten, dan mag je applaudisseren', zei hij kribbig tegen zijn gehoor. En de Engelse band Editors waren op Lowlands zonder hun instrumenten, door de luchtvaartmaatschappij vergeten. Gelukkig konden zij materiaal lenen bij de collega's van Voicst en Millionaire waardoor het toch nog goed kwam.

Hét moment

Volgens festival-directeur Eric van Eerdenburg: ,,The Arcade fire. Een creatieve Indiepop-band, die een goede spanning had en het voor mijn gevoel helemaal gaat maken.

Festivalleed

Afzeggingen. Dat de Dresden Dolls het lieten afweten was nog tot daar aan toe, maar dat The Rakes aan het begin van het festival de honneurs lieten waarnemen door Racoon was een tegenvaller. Niet alleen voor Rakes-fans, maar ook voor Racoon zelf, dat een betere presentatie verdiende. Grootste festivalleed op de camping: klagen over vervelende buren.

AD-oordeel

Perfecte organisatie, leuke bands en - voor het eerst - voldoende ruimte om te chillen. Lowlands blijft een van de leukste popfestivals die er bestaan.

Eindcijfer

9


Naar de top van deze pagina