Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2003

Lowlands 2003 in de kranten

Sp!ts
maandag 1 september 2003
Volkskrant - AD - NRC - Parool - Metro - Sp!ts - ANP

Vetgedrukt = (deels) gezien
Lowlands, sfeer in totaalpakket Guido Verburg

BIDDINGHUIZEN - Of het nu als cupido verklede straatartiesten of springende BMX-fietsertjes zijn, op het Lowlands-terrein is het entertainment overal - onontkoombaar bijna. Het festival, ooit toch vooral een muzikaal evenement, begint meer en meer op de 'totaalervaring' te lijken die organisator Mojo voor ogen heeft. En hoewel de doorsnee Lowlander er achteloos aan voorbijloopt op weg naar het volgende optreden, de creatieve aankleding draagt zeker bij aan de typische Lowlands-sfeer. Met overal om je heen film, dans, cabaret, dj's en bandjes betekent dat drie dagen ondergedompeld worden in de populaire cultuur, meestal wel een beetje progressief maar zeker niet te moeilijk, en voor de meeste bezoekers het liefst met aardig wat bier achter de kiezen.

De ruim 200 acts op de elfde editie van Lowlands treden aan op acht verschillende podia, twee minder dan vorig jaar. Het is in de overwegend bomvolle tenten daarom nauwelijks te merken dat er dit jaar 10.000 bezoekers minder zijn; wel hoeft er op het terrein aanmerkelijk minder lang te worden gewacht op een biertje, of op een van de vele exotische hapjes. Zit-, lig- en hangplekken zijn er ook voldoende. Wat dat betreft is het te hopen dat Mojo volgend jaar het aantal bezoekers bewust een beetje binnen de perken houdt, zodat het klein begonnen Lowlands wat dat betreft weer een beetje wordt zoals vroeger.

Dankzij alle steeds belangrijker wordende randverschijnselen zijn er tegenwoordig bezoekers die nauwelijks nog voor de muziek komen, maar voor de meeste van de aanwezigen is bandjes kijken nog steeds het voornaamste tijdverdrijf. Grote namen in het programma zijn dit jaar schaars, maar dat geeft iedereen de kans om eens een kijkje te nemen bij een van de hippe, nieuwe bandjes die er altijd wel zijn. Het veelbesproken Polyphonic Spree bijvoorbeeld, een uit tientallen zangers en muzikanten bestaand bizar neohippiegezelschap dat er met zijn harpen, pauken, toeters, bellen en samenzang een ouderwetse happening van maakt. Ook disco/hardrockband Electric Six maakt duidelijk nieuwe vrienden. De formatie uit Detroit zet met zijn bescheiden hitjes Fire in the disco en At the gay bar de India-tent volledig op zijn kop, niet in de laatste plaats door de aanstekelijk grappige maniertjes van de zanger. Met Queens Radio Ga Ga heeft de band bovendien de perfecte toegift uitgekozen.

Van de echte publiekstrekkers komt alleen Beck net zo verrassend uit de hoek, door zijn vette folk/funk-optreden op zaterdagmiddag af te sluiten met liedjes van t.A.T.u. en Justin Timberlake. Een stuk voorspelbaarder is later op de avond Live, al blijkt andermaal dat, anders dan de rest van de wereld, Nederland nog steeds niet uitgekeken is op hun gezwollen stadionrock.

Naar de top van deze pagina