Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2004

Lowlands 2004 in de kranten

Sp!ts
maandag 23 augustus 2004
Volkskrant - AD - NRC - Parool - Metro - Sp!ts - ANP

Vetgedrukt = (deels) gezien
Lekker rondhobbelen door de drassige polder Annemarie Raaff

BIDDINGHUIZEN - Voor de twaalfde keer werd de Flevopolder weer op zijn kop gezet: kamperen, dansen en chillen op het Lowlands-festival. Inclusief modderworstelen door de hevige regenbuien die het festival dit weekend teisterden. Esther Lubberding (32) uit Utrecht was er vanaf het eerste moment bij: ,,Elf jaar geleden stond ik vooraan bij Iggy Pop'', vertelt ze vol trots. Tegenwoordig is het een stuk moeilijker om een plekje te bemachtigen vooraan het podium in de stampvolle muziektenten.

Aan de wachttijden bij de toiletten en de bars lijkt het of het elk jaar drukker wordt. Een muziektent binnenlopen is vaak een hele opgave, hetgeen uiteraard ook ligt aan het regenachtige weer waardoor niemand in het drassige gras kan liggen. De 25-jarige Tjeerd Muller moest in het ,,hondenweer'' zijn tent opzetten. ,,Er hangt zo'n relaxte sfeer hier. Er schoten meteen onbekende mensen mij te hulp om mee te helpen met mijn tent.''

Sjoerd de Man (23) uit Den Bosch vindt er ook ,,een zeer goede sfeer'' hangen. ,,Ik ben hier nu voor de negende keer en die samenhorigheid was vroeger nog veel sterker. Gewoon omdat er toen een stuk minder bezoekers kwamen. Vroeger waren er een paar duizend man, nu meer dan vijftigduizend!'' Voor specifieke bands gaat De Man niet echt. Hij gaat meer voor de algehele sfeer: ,,Gewoon een beetje rondhobbelen en mensen kijken.''

Volgens Muller is het festival ook erg veranderd. In 1995 bezocht hij Lowlands voor het eerst. ,,Aan de ene kant is het helaas massaler geworden, maar aan de andere kant ook veel diverser. Je krijgt nu een totaalpakket van muziek, theater en kunst en dat is toch wel een verrijking. Activiteiten als het open debat met Theo van Gogh, of de stand-up comedians, vind ik erg leuk. Naar de filmtenten ga ik niet, thuis kan ik ook wel een filmpje op de bank kijken.''

Niet iedereen is geheel enthousiast over het evenement. Op een droog moment hangt de 21-jarige Nana Jovanovic in het gras te zonnen. Op de achtergrond schellen de gitaren van Velvet Revolver uit de Alpha-tent. De Amsterdamse vindt ,,het veel te druk en te massaal.'' Ze gaat toch liever naar een festival met wat meer ,,hippiesfeer'' als Ruigoord in Amsterdam. Toch heeft ze geen reden tot klagen, want ze is gratis het festival binnengekomen, door simpelweg het hek over te klimmen: ,,Het bewijs voor een slechte bewaking'', lacht ze.

Lubberding noemt het Lowlands ,,een uniek festival.'' Ze komt voor een aantal bandjes als bijvoorbeeld Groove Armada, maar het zijn volgens haar toch meer ,,de maffe rare acts'', die voor haar de sfeer maken. Zo werd ze door een straattheateract rondgereden in een megakinderwagen over het terrein. ,,Bezoekers zijn toch op zoek naar hun eigen unieke beleving. Zo'n personal trip is mogelijk op het culturele gedeelte: de Higher Ground.'' Het enige nadelige vindt zij het ,,primitieve kamperen.'' Maar ,,de brakke en verwaaide hoofden die 's ochtends uit de tenten steken'' hebben volgens haar toch ook wel weer wat.'Lowlands Theo' is gevonden

BIDDINGHUIZEN - 'Lowlands Theo', die de afgelopen drie dagen de gemoederen heeft beziggehouden op het driedaagse popfestival, heeft zich bekendgemaakt. Het blijkt om de 23-jarige Theo Vlaar te gaan uit Arnhem.

Vanaf donderdagavond in de rij voor de camping-ingang tot in de late uurtjes op het festivalterrein is elke Lowlandsganger er tot vermoeiens toe mee geconfronteerd: hartstochtelijk geroep om Theo. Het leek alsof iedereen hopeloos op zoek was naar een verloren geraakte Theo. Niemand wist echter waar d Lowlandsgimmick van dit jaar zijn oorsprong vond.

Theo onthulde vandaag zelf zijn verhaal: 00Vorig jaar liep ik even weg uit de rij voor de ingang om te plassen. Juist op dat moment kwam de hele rij in beweging en kon ik mijn vrienden niet terugvinden. Zij begonnen heel hard Theo te roepen, waarna andere mensen mee gingen doen. Maar dit jaar is het pas echt doorgebroken. Mensen nemen hun telefoon op met Theo, vallen in slaap na een laatste roep om Theo. Ik ben voor de achtste keer op Lowlands, maar dit is verreweg de leukste." Voor de echte fans: Theo is ingenieur, werkt op de Hogeschool Larenstein in Velp en houdt van gitaar spelen.Een gezellige ministad Guido Verburg

BIDDINGHUIZEN - A campingflight to Lowlands paradise wil al jaren meer een totaalervaring zijn dan zomaar een popfestival. Die opzet kwam ook bij de twaalfde editie prima uit de verf. Met al zijn muziek, film, theater en comedy was het festival de afgelopen drie dagen wederom een soort culturele ministad waar het leven 24 uur per dag doordraait. Als tegen middernacht de live-optredens zijn afgelopen en een deel van de bezoekers langzaamaan de camping opzoekt, komt voor anderen het festival juist net op gang. Een enkeling heeft zelfs zijn of haar beste uitgaanskleding naar het modderige terrein meegenomen, om er in het nachtelijke danceprogramma zo sexy mogelijk voor de dag te komen.

Dance is al jaren in opmars op Lowlands en die trend zette zich dit jaar door. Populaire dj's als Miss Kitten en Felix da Housecat trokken bij hun nachtelijke draaisessies vollere tenten dan de meeste popconcerten overdag, en onder die optredens waren bovendien een groot aantal live danceacts te bewonderen. Daarbij waren dit jaar Faithless en Chemical Brothers de grote namen, maar beide acts stelden enigszins teleur. De eerste legde vrijdagavond te veel nadruk op de sfeernummers en te weinig op de grote knallers, de tweede had zaterdag ter ondersteuning van de monotone beats visueel niets meer te bieden dan een licht- en videoshow. Een stuk leuker was het bij Groove Armada en Freestylers; bands die wl weten hoe je dance moet vertalen naar het poppodium: met goede vocalisten, lekker dansbare beats en een flinke dosis attitude.

Gerockt werd er uiteraard ook. Het Nederlandse livedebuut van hardrockers Velvet Revolver - het nieuwe bandje van drie voormalige leden van Guns 'n Roses - begon veelbelovend, mede dankzij de uitstraling van de als een soort leernicht uitgedoste frontman Scott Weiland. De muziek liet echter te wensen over, door het gebrek aan variatie n aan volume. Van dat laatste hadden de glamrockers van The Darkness - met een als een soort Scott Weiland uitgedoste frontman Justin Hawkins - geen last. Met zijn hoge gilletjes en zijn Austin Powers-act bespeelde Hawkins bovendien op vermakelijke wijze het publiek, al blijft zijn formatie natuurlijk meer een goede grap dan een goede band. Het beste rockoptreden van de eerste twee dagen kwam volgens de meeste bezoekers op naam van funkrockers N*E*R*D, ondanks het feit dat zanger Pharrel Williams halverwege de show zijn stem kwijtraakte. Het enthousiast meezingende publiek bood uitkomst en maakte er samen met de band een veel pittiger optreden van dan eerder dit jaar op Pinkpop.

Het was n van de uitschieters op een festival dat verder tamelijk vlak verliep. Van een vooruitstrevend en soms verrassend evenement is Lowlands in de loop der jaren een wat voorspelbaar voor-elk-wat-wilsconcept geworden, waar vrijwel iedereen het naar zijn zin heeft maar slechts weinigen cht uit hun dak gaan. Organisator Eric van Eerdenburg van Mojo toonde zich op de slotdag niettemin zeer tevreden. ,,We hebben veel grote namen weten te strikken en het bezoekersaantal is met 52.000 een paar duizend hoger uitgevallen dan we hadden verwacht. Uitgerekend in de laatste week zijn er nog veel kaartjes verkocht, ondanks de slechte weersverwachtingen. Dat wil niet zeggen dat we volgend jaar het terrein weer gaan uitbreiden met de extra tent die we een paar jaar geleden nog hebben moeten wegbezuinigen. We richten ons de komende jaren liever op het betaalbaar houden van de toegangskaartjes en op het opbouwen van de nodige reserves. Natuurlijk komen er wel weer nieuwe elementen bij, er circuleren al weer allerlei goede ideen, maar die houd ik liever nog even geheim."

Naar de top van deze pagina