Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2004

Lowlands 2004 in de kranten

Het Parool
zaterdag 21 augustus 2004
Volkskrant - AD - NRC - Parool - Metro - Sp!ts - ANP

Vetgedrukt = (deels) gezien
Lowlands barst van grote namen

PETER VAN BRUMMELEN


Het moet een ongetwijfeld stonede gek op Woodstock zijn geweest die het heeft uitgevonden. Sindsdien is 'modderglijden' een vast ritueel op popfestivals waar het weer niet mee zit. De liefhebber kon gisteren op de eerste dag van Lowlands meteen aan de slag. Zware regen had delen van het terrein voor aanvang van het festival al veranderd in een modderpoel.

De rest van de bezoekers constateerde tevreden dat de schade beperkt was: de belangrijkste routes op het festivalterrein zijn geasfalteerd en houtsnippers bewezen goede diensten.

Het humeur van de gemiddelde Lowlands-bezoeker kan ook wel tegen een stootje. De sfeer op de eerste festivaldag was, zoals gebruikelijk, vooral gemoedelijk. Lowlands is het popfestival waar bezoekers zich oprecht verontschuldigen als ze per ongeluk tegen je opbotsen.

Het vrijdagprogamma liep over de van de grote namen en publieksfavorieten. Daaronder de Hives, de Zweedse garagerockers die al een paar seizoenen lang zo ongeveer ieder Europees festival aandoen.

Ze spelen woeste Neanderthaler-rock, maar zien er met hun identieke kostuums uit als nachtclubmuzikanten van lang geleden. En waar hun laatste album een licht vermoeide indruk maakte, klonken ze op Lowlands zo energiek als maar kan.

Ook N.E.R.D. is een geheide festivalkraker, zoals eerder dit jaar bleek op Pinkpop en het Belgische Werchter.

De groep is geboren als hobbyproject van Chad Hugo en Pharell Williams, die als producersduo The Neptunes een hele reeks R&B- en hiphopartiesten aan hits hielpen. Maar inmiddels is vooral Pharell Williams een bijna net zo grote ster als Neptunes-klant Justin Timberlake. En op Lowlands, waar N.E.R.D. een korte, maar krachtige, bijna opgefokte set vol funky rock speelde, leek hij zich heel goed thuis te voelen in die rol.

Haaks op de machomuziek van de Hives en N.E.R.D. stond de camp van Scissor Sisters. De zusters bestaan, op de als een sm-meesteres ogende zangeres Ana Mantronic na, geheel uit heren die op heren vallen. Dat is op Lowlands niet de gangbare seksuele voorkeur, maar het publiek viel voor het New Yorkse gezelschap dat deed denken aan een eigentijdse variant op Frankie Goes To Hollywood.

Disco is een essentieel bestanddeel van de muziek van de Scissor Sisters, maar graag verwijzen ze ook naar artiesten als Elton John en zelfs Billy Joel. Inderdaad, er mocht worden gelachen bij de Gezusters Schaar.

Het leukst was hun geheel eigen versie van het Pink Floyd-nummer Comfortable numb waarbij de leden hun mooiste Bee Gees-stemmen opzetten. De mannen van Pink Floyd zelf hadden het moeten horen.

Bij het verlaten van de Bravo-tent wachtte het publiek een Lowlands-primeur: 'Cd's on wheels', zo'n kar als waarmee vroeger de ijscoman door de straten kwam, waar direct de cd van de Scissor Sisters kon worden aangeschaft.

Je kunt je geld op heel veel manieren kwijt op Lowlands. Maar je kunt er ook geld verdienen. Het terugbrengen van vijf lege bierglazen bij de bar levert een euro op.

Dus: Wie dit weekend zeshonderd glazen terugbrengt, verdient daarmee de kosten van zijn toegangsbewijs terug.

Lowlands. Gehoord: 20/8, festivalterrein Biddinghuizen. Daar nog het hele weekend.


Naar de top van deze pagina