Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2004

Lowlands 2004 in de kranten

Metro
maandag 23 augustus 2004
Volkskrant - AD - NRC - Parool - Metro - Sp!ts - ANP

Vetgedrukt = (deels) gezien
Lowlands verslaat het slechte weer met gemak

Luc Wierts/Judith van de Hulsbeek

Het Lowlandsfestival in Biddinghuizen anticipeerde dit jaar al vroeg op de dalende trend in festivalland. Maar met 52.000 toeschouwers bleek het festival toch bij bijna alle podia druk.


De aanvankelijke slechte voorverkoop was voor orgnisator MOJO reden om een podium (het podium van de voormalig biersponsor Dommelsch) te schrappen, wat vooral het aantal harde rockbands niet ten goede kwam.

Natuurlijk was er afsluiter The White Stripes, maar er was vooral cross-over tussen rock en dance van bands als Faithless en The Chemical Brothers aangetrokken om het grote publiek de dag feestend af te laten sluiten. Het rockvaandel werd hooggehouden door de Zweden van The Hives, maar die moesten opboksen tegen het slechte geluid op het hoofdpodium (een ziekte die ook de vele nachtdisco’s teisterde).

Desondanks had Lowlands dit jaar een aantal grote publiekstrekkers geboekt. Het ueberhippe N*E*R*D stond garant voor een afgeladen Alpha-tent en bleek met hun rockgeorienteerde hiphop net als op Pinkpop dit jaar een waar feestje te kunnen bouwen. Daar deed de schorre stem van Pharrel niks aan af.

Hiphop van Nederlandse bodem was goed vertegenwoordigd op de twaalfde editie van het festival. Zowel de tjappies als de mammies gooiden hun handen in de lucht op de aanstekelijke beats van Opgezwolle, de hiphopbelofte uit het oosten des lands. Extince viel vooral terug op zijn oude hits die door het publiek nog steeds gemakkelijk werden meegezongen. Maar de Almeerse ‘rapper van de straat‘ Ali B bewees dat hij, met een internationale coalitie van Turken, Antillianen, voormalige Joegoslaven en Suri’s wel degelijk thuishoorde op dit festival. Al kan hij zijn boodschap beter verpakken in zijn liedjes dan in de conferences tussen de nummers door.

Na de camp-hoogmis van Johnny Hoes vorig jaar had Lowlands besloten dit jaar geen ongein te programeren (met uitzondering van de pakjes van de frontmannen van The Darkness, The Scissor Sisters en Velvet Revolver) De serieuze muziek voerde weer de boventoon met beloftes als festivalfavoriet Franz Ferdinand, het hippe LCD Soundsystem en de Nederlandse hoop Gem, die inderdaad goed naar The Strokes en Oasis hebben geluisterd. Desondanks maakte het vijftal indruk en laten ze Nederland meedoen in de rock ’n roll revival.

Sprake van een geslaagde revival was er ook bij Arrested Development, het rapcollectief met boodschap uit het diepe zuiden van de VS. Na hun break-up in ’96 besloten zij dit jaar weer elkaar te komen. Zichtbaar vol nieuwe energie gooiden zij een mix van oude nummers (met als toppunt een lekker lange versie van ‘Tennessee’) en swingend nieuw materiaal de zaal in. Met succes: fans stonden nog een kwartier na afloop van het optreden te schreeuwen om meer. Het jaarlijkse afsluitende feestje van de zomer kon dus weer niet stuk, met als goed begin de geoliede machine bij de ingang van het terrein. Daar stonden vorig jaar nog urenlange rijen. Geen boze gezichten dit jaar dus. En dat maakt een hoop verschil. Toen zondag ook nog eens het zonnetje doorbrak, was het feestje compleet.

Naar de top van deze pagina