Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2004

Lowlands 2004 in de kranten

Algemeen Dagblad
maandag 23 augustus 2004
Volkskrant - AD - NRC - Parool - Metro - Sp!ts - ANP

Vetgedrukt = (deels) gezien
Lowlands legt recessie in Nederpop bloot

Stille disco zonder geluid
Door Nico Heemelaar


Met 52.000 bezoekers was Lowlands weliswaar niet helemaal uitverkocht, maar trok het een kleine tien procent meer publiek dan vorig jaar.

Tijdens het Lowlands Festival, dit weekeinde in Biddinghuizen, vond ook de 'Stille Disco' van www.433fm.com plaats. De aanblik is even bizar als nieuwsgierig makend: Een propvolle dansvloer, gevuld met een uitzinnig dansende menigte, maar geen noot te horen. De muziek is alleen via de nieuwe Philips draadloze koptelefoon te ontvangen. Met deze Philips Dolby digitale draadloze hoofdtelefoon, de SBC HD1500, is het mogelijk om naar muziek met 'surround-sound' te luisteren zonder anderen te storen. Bovendien kan men in alle vrijheid van puur digitale muziek genieten dankzij de digitale, draadloze techniek.

Traditiegetrouw vielen er een paar stevige regenbuien, maar de als vanouds voortreffelijke organisatie strooide kwistig met houtsnippers om modderpoelen direct weer in te polderen.

Ingenieur Cornelis Lely - vader van de Zuiderzeewerken - moet tevreden vanaf zijn wolk naar beneden hebben gekeken, waar de festivalgangers genoten van The Chemical Brothers, The White Stripes, Franz Ferdinand en de dampende pot van Guns N' Roses-doorstart Velvet Revolver.

Hoogtepunt

Je moest wel een heel nuchtere Lowlander zijn om onbewogen het slotconcert van Faithless, vrijdagavond in hoofdtent Alpha, te ondergaan. De charismatische rapper Maxi Jazz bereikte met gemak ook het publiek dat wegens de grote toeloop genoegen moest nemen met een plekje buiten de tent. Met zijn boodschap 'Give me one' en 'zorg goed voor elkaar' deed hij de dagsluiting. Het was misschien wat pathetisch, maar een betere zieltjeswinner zou zich later op het festival niet meer melden.

Dieptepunt

Het Nederlandse aandeel op Lowlands. Geen popfestival ter wereld waar de inbreng van nationale bands zo marginaal is. Niet één Nederlandse naam sierde het programma op het hoofdpodium. De Heideroosjes en Within Temptation deden elders op het terrein hun plicht, The Sheer leverde degelijk vakwerk af en het nostalgisch aandoende ska-orkest van Rude Rich en the High Notes bouwde een fantastisch feestje. Dankzij de Essent Awards, een aanmoedigingsprijs voor Nederlandse muzikanten, waren er optredens van onder meer de verfrissende Utrechtse band Gem en de lichtelijk overgewaardeerde rapper Ali B. Deze Lowlands-editie maakte meer dan ooit pijnlijk duidelijk hoe liefdeloos de Nederlandse muziekindustrie in jaren van recessie omspringt met eigen talent.

Grootste verrassing

Het Europees debuut van de Americana-formatie Blanche. Het echtpaar Dan en Tracee Mae Miller oogt als een kruising van The White Stripes en Saskia en Serge, maar met hun band Blanche maken ze melancholieke Amerikaanse muziek die vooral doet denken aan de groep 16 Horsepower. Hun liedjes, zoet en rauw tegelijk, drijven op poëtische teksten en het instrumentarium van banjo, viool en pedal steel. Niet echt de doorsnee Lowlands act, maar daardoor des te verrassender.

Opvallendste moment

Klein, maar o zo fijn was het optreden van de Belgische Maskesmachine, het leukste meidentrio sinds Luv' maar dan tien keer maffer en ook veel sympathieker dan Patty Brard. De meiden speelden op speelgoedinstrumenten, zongen meerstemmig melige liedjes en lieten in hun beste Antwerps weten dat ze na afloop van hun show eigenhandig cd'tjes verkochten voor 12 euro. Hun uitsmijter Voor mij zijt gij schoon was met zijn Faithless-achtige intermezzo's het tofste liedje dat afgelopen weekeinde in de chill-out tent Higher Ground te beluisteren viel. Met Soulwax, een voortreffelijke presentatie van nieuw materiaal van dEUS en de vriendelijke Prince-adept Stijn stalen de Belgen overigens de show op Lowlands 2004.

Publiek

De gemiddelde Lowland-bezoeker is ongeveer 20 jaar, heeft gezichtspiercings, dreadlocks en/of bakkebaarden, houdt van roken, sms't zich helemaal suf en stuurt zondagavond een berichtje naar de zwaar sponsorende ouders dat ze weer kunnen worden opgehaald. Als de Lowlander al niet de boodschappenauto van moederlief heeft mogen lenen, getuige menige Suzuki Alto op het parkeerterrein.

Festivalleed

De vrouwenplas. Het blijft voor behoeftige dames behelpen bij dit soort massa-evenementen. Om enige verlichting te bieden in de lange rijen voor de damestoiletten dacht Lowlands er goed aan te doen een hoekje in te richten waar vrouwen staand konden plassen. De dames-urinoirs stonden nog net niet op het podium van de Alpha-tent, maar wel op een opzichtige plaats midden in de festivalweide. Ten overstaan van giechelende mannen hadden de meiden niet meer privacy dan een klein schotje op konthoogte. Dat plaste niet echt lekker. Verder had de EHBO vooral de handen vol aan wespensteken.

Eindcijfer

7,5


Naar de top van deze pagina