Home Up Site map


Home > Stuff > Lowlands > 2006

Lowlands 2006 in de kranten

Het Parool
maandag 21 augustus 2006
Volkskrant - AD - NRC - Parool - ANP
Lekkerste billen en beste bands

BRITT STUBBE


Tijd voor Lowlands. Hoera! Muziek. Feest. Eten. Drinken. En op zondag, vanwege de regen dit keer ook een nieuwe sport: modderglijden. Een verslag.

GROOTSTE MEEVALLER: Dat het vrijdag en zaterdag overwegend droog is, maar de temperatuur nooit ver boven de twintig graden komt. Perfect festivalweer.

GROOTSTE TEGENVALLER: Dat het zondag haast onafgebroken regent. De vele jongens, die van de modderige heuvels naast de Alphatent glijden en in diepe plassen vallen, hebben minder moeite met de hoosbuien.

BESTE NEDERLANDSE ACT: Johan maakt prachtige liedjes. Opgezwolle en Jawat breken de tent af met hun opzwepende hiphop. Postman kan het meer dan goed af zonder de andere postbodes. Maar zijn vrouw Anouk is toch de onbetwiste winnaar. Haar show behoort tot de beste optredens van het weekend.

VROLIJKSTE DRANKJE: De happy tea van de Herbaltent.

MOOISTE KAPLAARZEN: Elke slimme Lowlandsbezoeker draagt zondag regenlaarzen. Ze waren er met bloemen en regenbogen. De allermooiste waren de hoge met paisleymotief van Yeah Yeah Yeahs-zangeres Karen O.

MEEST GEVREESDE INSTRUMENT: Die houten blaaspijp die onmiddellijk associaties oproept met blowende hippies met ongewassen dreadlocks. Toch heeft de zingende surfer (natuurlijk, de man staat lekker dicht bij de natuur) Xavier Rudd een digerido meegenomen. Dat ook de keiharde industrialband Ministry zich van dit instrument bedient, is op zijn zachts gezegd opmerkelijk.

BESTE BAND: The Stooges. Rozen verwelken, schepen vergaan, maar Iggy Pop blijft altijd bestaan. Zodra de eerste tonen van I wanna be your dog van The Stooges wordt ingezet stormen bezoekers van zestig en van twintig naar voren. Dit is euforie in zijn puurste vorm.

ZWAARST BEWAAKTE ARTIEST: Geert Wilders, die te gast is bij Cool Politics, Lowlands drukbezochte politieke debat. Op het podium staan minstens zes bodyguards.

GROOTSTE GEMIS: Waar is de eettent met de lekkere Indiase aardappeldingen met groene saus? Kom terug, je wordt gemist.

EXTREEM GOED OPTREDEN 1: The Arctic Monkeys. Wat zijn deze piepjonge Britse gastjes en hun dansbare, ogenschijnlijk simpele, maar ondertussen o zo ingenieuze rock toch goed.

MEEST ORIGINELE OUTFIT BEZOEKER: Een man heeft op zijn regenjas geschreven: I'm wearing my tent. Aha, dat verklaart waarom er nog een haring aan zijn wel erg ruimzittende regenjas hangt.

BESTE UITRUSTPLEK: De Finse tentsauna, een tent blijkt een goed alternatief voor een blokhut, aan de overkant van het meertje op het Lowlandsterrein. In het bootje er naartoe word je al rustig.

LEKKERSTE BILLEN: De heupbroek van Iggy Pop zakt gedurende de show steeds verder van zijn strakke blote billen. Exhibitionisme is dit keer geoorloofd, want wat een kont voor een vent van 59.

BESTE COVER: Jack White (van The White Stripes) zong met zijn 'hobbyband' The Raconteurs een prachtige versie van Bang Bang (My baby shot me down). Niet onderkoeld, zoals de versie van Nancy Sinatra, maar dramatisch en bezeten.

EXTREEM GOED OPTREDEN 2: Oké. De Yeah Yeah Yeahs kunnen wel wat strakker spelen. Maar die puntige, melodieuze rammelrocknummers blijven geweldig en frontvrouw Karen O. maakt alles goed. Haar schreeuwzang gaat door merg en been en bezorgt zelfs kippenvel. Ziet ze er ook nog eens adembenemend uit met haar groen geschminkte rechteroog en haar verschillende extravagante outfitjes. En met haar energie en charisma moet deze New Yorkse wel een onwettige dochter van Iggy Pop zijn.

MEEST CAMPY ACT: Die eer gaat naar de Scissor Sisters, deze band van New Yorkse nichten en andere excentriekelingen brengt opnieuw de perfecte feel good discoshow. Logisch dat Elton John zich heeft opgeworpen als hun beschermheer. Een goede tweede is Kelley Polar, de koning van de neo-disco. Op zijn haar ligt een bloemenkrans en in zijn kruis glinsteren de spiegeltjes van een discobal.

WARME DEKENS: Als deze op de doorweekte zondag het hardst nodig zijn, komen ze in de vorm van de warme indieklanken van het tienkoppige Canadese collectief Broken Social Scene. Ook de bekende Schotse elektrische dekenspecialist Belle and Sebastian zorgt in een grote tent voor verwarmde harten dankzij hun fijne liedjes.

WIE ZIJN KLEDING ZAT IS: kiest gewoon een leuk T-shirt uit bij de ruiltent. Daar wordt het oude shirt gewassen, voorzien van een Lowlandsstempel en in de winkel gehangen. Op zondag, met de vele natgeregende shirts, is het hier dringen.

EXTREEM GOED OPTREDEN 3: De uitstekende optredens van Bloc Party en Snow Patrol noemden we al in de krant van zaterdag. Ook zeer goed: The Raconteurs. Waarmee Jack White bewijst dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Seventiesrock op zijn best, mede dankzij de mooie stem van medebandlid en singer/songwriter Brendan Benson.


Naar de top van deze pagina